Markthuren vaak veel te hoog

De huren voor particuliere huurwoningen gaan momenteel door het dak. Vaak zijn de huren die verhuurders vragen echter veel hoger dan de kwaliteit van de woning rechtvaardigt. Daar kun je als huurder wat aan doen door uit te rekenen wat de maximaal redelijke huurprijs (de maximale huurprijs die een verhuurder wettelijk mag vragen) is. Dat doe je via de website van de huurcommissie (www.huurcommissie.nl/huurprijscheck).

Vraagt je verhuurder een huur die hoger is dan maximaal redelijk dan kun je de huurcommissie vragen de huur te toetsen. Doe dat binnen zes maanden na aanvang huur! Er zijn drie verschillende mogelijkheden:

1. Gevraagde huur is hoger dan € 710,68 per maand en de maximaal redelijke huur is ook hoger dan € 710,68: aanvragen toetsing heeft geen zin omdat de huurcommissie geen uitspraken doet over woningen met een maximaal redelijke huur die hoger is dan € 710,68;

2. Gevraagde huur is hoger dan € 710,68 per maand en de maximaal redelijke huur is lager dan € 710,68: vraag je de toetsing binnen zes maanden aan, want na zes maanden kun je geen aanpassing van de huurprijs meer vragen en zit je vast aan de gevraagde (te hoge) huur;

3. Gevraagde huur is lager dan € 710,68 per maand en de maximaal redelijke huur is ook lager dan € 710,68 (en lager dan de gevraagde huur): vraag ook in dit geval huurtoetsing aan binnen zes maanden. Maar ben je in dit geval te laat, dan kun je de verhuurder zelf voorstellen de huur te verlagen. Stemt verhuurder niet in, dan kun je alsnog naar de huurcommissie stappen. De uitspraak van de huurcommissie geldt dan echter niet vanaf het begin van de huur maar vanaf de datum dat je voorstelt de huur te verlagen.

Veel commerciële verhuurders proberen een dergelijke stap te ontmoedigen door in de huurovereenkomst een huurtermijn te noemen. Daarmee wordt de indruk gewekt dat je je huurcontract in de waagschaal stelt door een toetsing aan te vragen. Dat is in heel veel gevallen niet waar. In een apart artikel komen we hierop terug.

Voorbeeld van een verhuurder die veel te hoge huren vraagt is de eigenaar van het wooncomplex Westerheem aan de Frederik van Eedenlaan (Eenhoorn BV). De appartementen in dat complex worden aangeboden voor een netto huurprijs van tussen de 800 en 1000 euro per maand. Het Huurteam heeft onlangs twee procedures gevoerd over de hoogte van de gevraagde huurprijs. Volgens de huurcommissie waren de huren voor de betreffende woningen (800 en 850 euro per maand) rond de 400 euro per maand te hoog! Uiteindelijk hebben huurders en verhuurder de zaak geschikt waarbij de huur met € 235 per maand is verlaagd.

Wil je ook weten of de verhuurder niet te veel huur vraagt voor je woning (of kamer), doe dan een huurprijscheck. Betaal je te veel (of kom je er op eigen kracht niet uit): bel of mail het huurteam! Wij kunnen je helpen de maximaal redelijke huur uit te rekenen en, als die te hoog is, een procedure te starten bij de huurcommissie.