Verhuurder heeft al jaren niets aan het onderhoud gedaan. Wat kan ik doen?

Uw verhuurder moet er voor zorgen, dat uw huurwoning "bewoonbaar" is en blijft. Maar een verhuurder is niet verantwoordelijk voor álle onderhoud in en aan de woning.

Als huurder moet u kleine reparaties in de woning zelf uitvoeren, zoals een lekkende kraan of een verstopte afvoer in de keuken. Ook moet u zelf behangen of het schilderwerk in de woning doen, ook de plafonds. Er bestaat een hele lijst van zaken, die u als huurder zelf moet doen. Die lijst heet het "Besluit kleine herstellingen".

De verhuurder is in hoofdzaak verantwoordelijk voor de buitenkant van de woning. Het schilderwerk moet op tijd gedaan worden, dakgoten en regenpijpen moeten goed werken en het dak moet waterdicht zijn. Maar een verhuurder moet ook de "grote" gebreken in de woning te verhelpen, zoals een defecte ventilator in de douche of keuken.

Heeft uw verhuurder al tijden niets aan het onderhoud aan de buitenkant gedaan, neem dan contact met ons op. Wij komen kijken en gaan met uw verhuurder praten. Eventueel gaan wij zelf met u naar de rechter, om verhuurder zo te dwingen het onderhoud uit te voeren.

Voor "ernstige gebreken" in de woning bestaat een andere regeling. Kijkt u even bij het antwoord op de vraag "ik heb klachten over mijn huurwoning..."