Kan de verhuurder de huurprijs zomaar wijzigen?

Verhuurder wil de huurprijs wijzigen met een te hoog percentage of een erg hoog bedrag. Kan dat?

Het antwoord op deze vraag kan heel kort zijn: nee, dat kan niet. Zeker niet, als u in een sociale huurwoning woont en de huurprijs die u betaalt minder is dan €700,00 per maand.

De overheid geeft ieder jaar in januari aan met welk percentage de huur mag stijgen. Dat percentage is afhankelijk van het inkomen van u en eventuele inwonende personen bij elkaar opgeteld.

De percentages voor de huurverhoging per 01-07-2019 zijn:

voor niet geliberaliseerde woningen (kale huurprijs < 720,42):

  • bij een inkomen tot 42.436 maximaal 4,1%
  • bij een inkomen vanaf 42.436 maximaal 5,6%

voor kamers, woonwagens en standplaatsen:

  • maximaal 3,1% voor geliberaliseerde huurwoningen (kale huurprijs > 720,42): afhankelijk van wat in het contract is afgesproken.

Heel belangrijk: de verhuurder mag de huurprijs van de woning niet verhogen, als de Huurcommissie die huurprijs in een uitspraak verlaagd heeft vanwege ernstige gebreken.

Let op: woont u al heel lang in een woning van een woningbouwvereniging en is de huurprijs die u betaalt boven €710,68 gekomen, dan gelden deze percentages ook voor u.

Woont u al heel lang in een woning van een particuliere verhuurder en is uw huurprijs ook meer dan €710,68 geworden en twijfelt u of uw verhuurder wel het juiste percentage van de huurverhoging gebruikt, neemt u dan even contact met ons op. Wij kunnen dan samen met u nagaan, of uw woning een "vrije sector" woning dan wel een "sociale huurwoning" is. Daarvan hangt af of verhuurder een bepaald percentage huurverhoging mag vragen of een bedrag.

Wij helpen u graag bij deze ingewikkelde kwestie. Neem bijv. contact met ons op als u van mening bent, dat uw verhuurder een verkeerd percentage voor de huurverhoging voorstelt.