Domica moet bemiddelingskosten terugbetalen

Woningbemiddelaar Domica aan de Kerkbrink moet 10 huurders in de oude Rehobothschool aan de Neuweg de bemiddelingskosten van € 423,50 terugbetalen. Dat heeft de rechtbank van Apeldoorn beslist in een procedure die door het Huurteam namens de huurders was aangespannen.

Huurders hadden per 1 augustus 2017 de appartementen gehuurd via Domica van een vastgoedbedrijf in Rotterdam (Maes Invest). De appartementen werden via de website van Domica aangeboden voor verhuur. In zo’n geval mogen geen bemiddelingskosten in rekening worden gebracht omdat de bemiddelaar dan wordt geacht in opdracht van de verhuurder te werken (en ook door de verhuurder wordt betaald).

Domica wilde echter van twee walletjes eten en bracht ook de huurders bemiddelingskosten in rekening. Dat is nu door de rechter in Apeldoorn afgestraft. Domica heeft nog wel verweer gevoerd en heeft de zaak daar meer dan een jaar mee weten te rekken maar werd op alle punten in het ongelijk gesteld.

Heb jij als huurder ook bemiddelingskosten betaald (aan Domica of een ander bemiddelingsbureau) bij het huren van je woning of kamer? Dan heb je in principe ook recht op teruggave van die kosten. Je kunt ze dan terugvorderen. Waarschijnlijk zal Domica het niet opnieuw op een procedure aan laten komen als je ze via het Huurteam terug laat vorderen. Denk je in aanmerking te komen, mail dan naar het Huurteam voor een afspraak.